Květnový Děčínský Klacek se stal kořistí Míry Zeleného

04.05.2015 22:25

Tradičně první neděli v měsíci se odehrál letošní pátý turnaj série Děčínský Klacek 2015 v děčínském S-Centru. Vzhledem ke kolizi turnaje s finále seniorské ligy a několika nemocem se turnaje zúčastnilo tentokrát jen 25 hráčů, z toho 9 žen. Vzhledem k určitým potížím s notoricky nemocnými drahami č. 5 a 6 došlo k určitým prodlevám v turnaji, ale nakonec se podařilo vše dohrát jen s malým zpožděním.

V kvalifikaci se první 3 hráči vešli do 10 kuželek. Nejlépe na tom byl Vláďa Horňák (1297b. včetně HDC), těsně za ním byla Dáša Šípková (1295b.) a kousek za nimi číhal Martin Křížek (1285b.). Vzhledem k tomu, že hrana postupu se na DK pohybuje zpravidla na úrovni 1200b. včetně HDC, tak všichni se součtem kolem této hranice čekali, jestli po zapsání her od všech hráčů se octnou nad nebo pod čarou. Postupová hrana se tentokrát zastavila na čísle 1186b. a patřila Lence Germanové. Naopak, minulý vítěz – Míla Štěpánek – zůstal na nepopulárním 17. místě. Nejvyšší nához v kvalifikaci zahrál mezi muži Pája Prokůpek (240b.) a mezi ženami Lenka Germanová (202b.).

Ve finále hraném na součet průměru z kvalifikace a 3 her odehraných na drahách (včetně HDC) začal nejlépe Míra Zelený a jen kousek za ním byl Vláďa Pecháček, ostatní už měli odstup více než 30 bodů. Po druhé hře si oba vedoucí hráči jen pořadí prohodili a k této dvojici se nejvíce přiblížili Toncek Novák a Lenka Germanová, a tak se čekalo, jestli vedoucí duo dokáže ve třetí hře obhájit svoje pozice či nikoli. Po 2 hrách vedoucí Vláďa Pecháček (o 13 bodů, v zádech měl pak ještě HDC 48 bodů) se v třetí hře nakonec protrápil k výsledku 137, což nakonec vedlo těsně k turnajovému stříbru, protože ani jeho konkurenti úplně nezářili. Vítězem se stal poměrně překvapivě Míra Zelený, který byl do této doby jediným členem z pořadatelského týmu, který ještě nevyhrál některý z dílčích turnajů série DK. Vláďu Pecháčka udolal o zhruba 6 bodů, kdežto Vláďa porazil ve finále nenápadně, ale stabilně, hrající Aničku Chotěnovskou v součtu o pouhých 0,33b. Odstup čtvrtého v pořadí za třetím místem byl pak již značný (25b.), tam se žádné drama nekonalo. Nejvyšší nához ve finále dosáhl mezi muži Míra Zelený (234b.) a mezi ženami opět Lenka Germanová (198b.).

Nejvyššího hraného průměru v turnaji dosáhl Pája Prokůpek (Ø188,78), těsně za ním byl Míra Zelený (Ø188,33). Mezi ženami byla v tomto směru nejlepší Ála Prokůpková (Ø 177,00). V tipovačce se tentokrát nikdo přesně netrefil (správnému tipu 234 byl nejblíže Jirka Květoň, který měl 233), a tak se do dalšího turnaje převádí 320,- CZK.

Vzhledem k tomu, že pátý turnaj série DK 2015 byl bodován dvojnásobně, došlo k poměrně velkým změnám v celkovém součtu po 5 turnajích. Hodně si polepšil Míra Zelený, který poskočil z 19. na 6. místo a hodně se ztenčil náskok Ály Prokůpkové, který je nyní již jen tříbodový (Lenka Germanová) a o další 2 bodíky zpět je Dáša Šípková.

Všem vítězům gratuluji a všem ostatním účastníkům děkuji za organizační tým za účast, věřím, že příště se sejdeme v co možná nejvyšším počtu. Výsledky, komentáře, statistiky či fotky z jednotlivých turnajů celé série jsou k dispozici na turnajovém webu https://decinsky-klacek.webnode.cz/ a na stejném webu se rovněž můžete proklikat i k obsazovačce na turnaj následující (7.6.2015), která je již aktivní. Jen připomenu, že poslední kvalifikační runda je přednostně určena pro hráče dojíždějící a je již nyní plně obsazena. Lze se do ní však přihlásit ještě jako náhradník a čekat na příležitost, pokud by někdo z hráčů nasazených do poslední rundy nakonec nepřijel, což se děje prakticky vždy. Ať to padá!

[MZ]

Vyhledávání

Kontakt

Novák Antonín