Vláďa Trčka vítězem závěrečného turnaje i celkové série DK 2015

08.12.2015 16:08

Poslední turnaj série Děčínský Klacek 2015 se odehrál tradičně první neděli v měsíci v děčínském S-Centru. Tentokrát se ho zúčastnilo celkem 27 hráčů, z toho 8 žen. Mazal se místní house model a protože se tentokrát rozdávaly dvojnásobné body, všichni byli zvědaví, jak to vše nakonec celkově dopadne. Nikdo neměl nic jisté, což se také nakonec ukázalo jako velká pravda, protože ani jeden z hráčů z průběžného celkového pořadí na 1.-3. místě se nakonec na bednu vůbec nevešel. Ale začněme pěkně od počátku…   

Kvalifikaci hranou na 6 her včetně HDC odehrál suverénně nejlépe místní matador Vláďa Trčka, který dosáhl součtu 1358b. vč. HDC, přičemž bez HDC měl průměr přes 210b. Druhé místo patřilo Pájovi Prokůpkovi (1322b.) a Jirkou Škálou (1271b.). Vzhledem k tomu, že se hrálo na house modelu, očekávala se hrana postupu nad 1200b včetně HDC, což se potvrdilo, protože poslední postupové místo představovalo součet 1202b., který patřil Vláďovi Horňákovi. Prvním nepostupujícím byl podruhé za sebou Míra Zelený, nicméně, na postup mu chybělo celých 16 bodů, takže nic těsného to nebylo. Mezi nepostupujícími se ale objevila i zvučnější jména, jako např. Ála Prokůpková, Jirka Zub Vrážel, Vláďa Hübst či Anička Breindlová. Nejvyšší nához v kvalifikaci zaznamenal mezi muži dominující Vláďa Trčka (247b.) a mezi ženami Lenka Huková spolu s Helenou Zdeňkovou (226b.).

Ve finále hraném na součet průměru z kvalifikace a 3 her odehraných na drahách (včetně HDC) začal tentokrát hned od začátku nejlépe Vláďa Trčka a prvními dvěma hrami v podstatě již rozhodl o svém konečném vítězství (dal 2x 226b.). Mohl si tedy dovolit v poslední hře zahrát „jen“ 174b. Za ním se však odehrávaly velké boje a do poslední chvíle nebylo jasné, kdo se dostane na bednu a kdo skončí těsně pod ní. Handicapu také velmi dobře využil Vlasta Ševčík, protože i přes ne úplně vysoká čísla, na která jsme u něj dlouhodobě zvyklí, se nakonec proházel k turnajovému stříbru. Velkou finálovou jízdu předvedl i Martin Křížek, který mě tak přesvědčil, že není zas tak psychicky labilní, i když závěrečným dohozem jedné kuželky ze dvou to úplně nepotvrdil, avšak nijak mu to nakonec neuškodilo (ovlivnilo to ale vítěze tipovačky, kde výhra už stála zato). Martin zahájil finále velmi vlažně, avšak postupně se rozehrával a výborným finišem si dokráčel nejen k turnajovému bronzu, ale nakonec i ke stříbru v celkové sérii DK 2015. Bylo to ale vše velmi těsné, posuďte sami – Martin porazil ve finále Páju Prokůpka o 0,17 klacku a o 0,83 klacku Abdula Kassase. Navíc, v celkovém pořadí měl stejný bodový součet jako Lenka Germanová, a tak v jeho prospěch rozhodlo první pomocné kritérium, a to celoroční průměr. Z finalistů měl k nejlepšímu celkovému výsledku v sérii nakročeno Míla Štěpánek (měl mu k tomu pomoci i slávistický dres), avšak nakonec se mu ve finále s vypůjčenou sněhovou koulí nevedlo a celou finálovou sestavu uzavíral. Nejvyšší nához ve finále mezi muži zahrál Martin Křížek (247b.) a mezi ženami Eva Poláková (195b.).         

Nejvyššího hraného průměru v turnaji dosáhl samozřejmě Vláďa Trčka (Ø209,78) před Pájou Prokůpkem (Ø200,33) a Abdulem Kassasem (Ø191,44). V tipovačce se tentokrát hrálo o rekordních 1.500 Kč a bylo to opravdu napínavé až do posledního hodu. Martin Křížek svým závěrečným hodem rozhodoval, jestli si jackpot odveze Anička Chotěnovská nebo Láďa Balek. Nakonec se štěstí usmálo na Láďu Balka, když Martin shodil ze 2 kuželek jen 1, takže gratulace Valdezovi. Závěrečný turnaj výrazně zahýbal i celkovým pořadím v sérii DK 2015. V závětří číhající hráči se dobrými výsledky v prosincovém turnaji nakonec prosadili až na vrchol, což platí o všech třech – Vláďovi Trčkovi, Martinovi Křížkovi i Lence Germanové. Na závěr proběhlo vyhlášení nejlepších 20 hráčů v rámci celé série DK 2015, kterému ještě předcházel raut pro všechny účastníky turnajové série. Byl rozdělen nejen téměř celý nastřádaný měšec, ale i všechny další finanční a krásné věcné ceny, které do soutěže věnovali (v průběhu celého ročníku i na závěrečné vyhlašování) naši hlavní mecenáši – Michal Svoboda a Abdul Kassas (ten si nakonec odvezl i sladkou odměnu od pořadatelů), za což jim oběma patří velký dík nejen od všech pořadatelů, ale jistě i od všech zúčastněných hráčů. Hlavní cenu sponzorů (krásný lustr) si vylosoval Míla Štěpánek. Také jsme odměnili kytičkou i Álu Prokůpkovou za zajišťování zdárného průběhu všech turnajů v roce 2015.  

Všem vítězům gratuluji a všem ostatním účastníkům děkuji za organizační tým za účast v sérii DK 2015 a už se všichni těšíme opět na novou sérii DK 2106, kterou doprovodíme několika málo novinkami. Část z nich bude do propozic zařazena z rozhodnutí pořadatelů, o dalších bude možné tradičně hlasovat na oficiálním webu. Hlavní pilíře turnaje (systém, výše HDC, nasazování dojíždějících do poslední kvalifikační rundy…) však zůstanou zachované. Pokud se tedy chcete podílet na možných úpravách propozic DK 216, sledujte průběžně web https://decinsky-klacek.webnode.cz/ a hlasujte. Na stejném webu se po stanovení hracích dnů v roce 2016 budete moci časem proklikat i k aktuální obsazovačce na lednový turnaj, prohlédnout si foto a zjistit i další zajímavosti o turnajové sérii včetně různých statistik.

 Tak ať to padá!    

(MZ)

Vyhledávání

Kontakt

Novák Antonín