Červnový Děčínský Klacek ovládl Vlčák

03.06.2013 20:29

V neděli 2.6.2013 se v herně S-Centrum Děčín konal třetí turnaj série Děčínský Klacek 2013. Turnaje se zúčastnilo 39 z možných 40 hráčů, což svědčí o zájmu o tuto akci. Také tentokrát nastavený systém handicapů řádně zamíchal postupovými kartami, i když tentokrát bylo potřeba na postup do semifinále i finále zahrát o něco méně než minule, což je zřejmé i z níže uvedeného komentáře k průběhu jednotlivých fází turnaje. Točenáři se tentokrát museli popasovat s poměrně těžkou mázou, což ale zase přineslo určitou výhodu rovinářům, kterých byla na turnaji tradičně většina.

Na rozdíl od předchozích turnajů se tentokrát zadařilo bowlerovi a barmanovi v jedné osobě – Michalovi Vlčkovi. Díky „výsledkům“ v minulých turnajích si nahrál takový HDCP, který mu tentokrát výrazně pomohl. Kvalifikaci  vyhrál s průměrem přes 231 bodů včetně HDCP před Miladou Čubrovou a Álou Prokůpkovou. Ála se po předchozích nezdarech zdravě nabudila a konečně zahrála to, na co jsme u ní zvyklí a s přehledem postoupila do semifinále. Hráči s nižšími HDCP to opět neměli jednoduché, někteří vůbec do 16-ti členného semifinále nepostoupili (Jirka „Zub“ Vrážel, Martin „Easton“ Křížek, minulý vítěz Tonda „Toncek“ Novák nebo třeba Sváťa Závladská), jiní měli namále (třeba Vláďa Trčka sám nahrál Ø207,83 – HDCP neměl žádný – a obsadil až 15. místo, nebo Míra Zelený s nahraným Ø195,50 skončil mezi postupujícími jen díky HDCP 15 bodů na hru). O posledním postupovém místě tentokrát nerozhodoval pověstný děčínský klacek, ale výše HDCP – hráči na 16. a 17. místě měli nahráno stejně (1226 bodů včetně HDCP – tj. Ø204,33), a tak přišlo na pořad pravidlo zvýhodnění nižšího HDCP, a tak se do semifinále protlačil Lexa Dudek st., Zuzka Morongová tím pádem obsadila konečné 17. místo. Pro zajímavost ještě dodám, že minule bylo potřeba mít nahráno na postup do semifinále celkem 1276 bodů vč. HDCP (tj. Ø212,67).

Semifinále hrané na 2 hry + průměr z kvalifikace včetně HDCP odehráli velmi dobře hned 3 hráči, kteří dosáhli na hraný průměr přes 200 bodů – Lexa Dudek ml. (226 a 203), Dušan Závladský (223 a 199) a Míra Zelený (210 a 205). Všichni se podívali i do finále, v případě Míry byl ale rozdíl od posledního postupujícího necelých 17 bodů. Na hraně postupu to bylo i tentokrát dramatické a o postupu Aleny Králové rozhodl součet o pouhých 0,33 vyšší, než měl nakonec 9. Miloslav Štěpánek. V této části se hrubě nedařilo Vláďovi Trčkovi, který měl hned v první semifinálové hře 4 nedohozy v prvních 4 frejmech (2x split, 2x netrefená 1 kuželka na dohozu), a tak se opět stalo, že hráč s nejvyšším hraným průměrem z celého turnaje (Ø197,13) obsadil až zadní pozice – tentokrát 16. místo.

Finále bylo poznamenáno hned od počátku tím, že bowler & barman v jedné osobě (Vlčák) musel zastat práci bowlera i hráče ve finále, což způsobilo, že všichni již měli odehráno, když Vlčák teprve začal druhou finálovou hru. Avšak již po jeho první hře (180, HDCP na hru měl 70 bodů) bylo zřejmé, že bedna ho nejspíš nemine, což se také potvrdilo. Vlčák tedy zvítězil s 466 body před Dušanem Závladským (432) a Álou Prokůpkovou (426). Hráč s nejvyšším hraným součtem za obě finálové hry obsadil až celkové 7. místo, což je ale na turnajích tohoto typu normální. Nejvyšší náhozy turnaje (bez vlivu HDCP) byly zaznamenány již v kvalifikaci – v mužích se to podařilo opět Vláďovi Trčkovi (247), stejně jako Svátě Závladské (222) mezi ženami.

Závěrem bych chtěl všem vítězům i poraženým poděkovat za aktivní účast na turnaji. Podrobné výsledky najdete na oficiálním webu tohoto turnaje. 4. turnaj série se koná až po prázdninách v neděli 8.9.2013 na stejném místě a v obvyklých časech. Již nyní se ale můžete hlásit do obsazovačky. Za pořadatele se na Vaši účast těší

MZ

 

Vyhledávání

Kontakt

Novák Antonín