Poslední turnaj v roce 2013 vyšel nejlépe Zuzce Morongové

02.12.2013 16:04

V neděli 1.12.2013 se v herně S-Centrum v Děčíně sešlo 35 fanoušků bowlingu, aby zde odehráli závěrečný turnaj série Děčínský Klacek 2013. Závěrečný turnaj byl zajímavý hlavně tím, že bylo možné do celoroční série získat dvojnásobný počet bodů a zamíchat tak ještě celkovým pořadím v sérii.

Pojďme si ale turnaj rozebrat od počátku. Turnaje se zúčastnilo 16 mužů a 9 žen, zahráli si i 2 nováčci – Roman Jerych a Jan Morong, avšak ani jednomu se aspoň do semifinále proklouznout nepovedlo. Tentokrát to obecně padalo o poznání méně než v minulých turnajích a tak to bylo vše až do konce napínavější. Kvalifikaci ovládl Tom Anderle, který s handicapem (HDCP) nahrál 1334 bodů (tj. Ø222,33), druhá byla Sváťa Závladská (1326) a třetí Zuzka Morongová (1325), která turnaj navštívila po delší odmlce a určitě toho nelitovala. S nejnižším HDCP nastupoval do turnaje Vláďa Trčka a v kvalifikaci si sám nahrál Ø195,17, který však taktak stačil na postup, protože Vláďa obsadil po kvalifikaci poslední postupové 16. místo. Prvního nepostupujícího Honzu Vrábela však v součtu porazil o dostatečných 10 bodů. Mezi nepostupujícími se objevila jména jako Ála Prokůpková, Míra Zelený, Dušan Závladský, Šárka Černohorská či Milan Morong, který překvapivě skončil až na samém chvostu celkového pořadí, ale to je prostě bowling.

Semifinále bylo hodně nervózní, což dokumentuje i skutečnost, že nejvyšší nához z celkem 32 her bylo 200 bodů Míry Vlacha, kterou si touto hrou zajistil postup do finále. Míra Vlach, který těsně postoupil již z kvalifikace (15.), však porazil prvního do finále nepostupujícího hráče – Abdula Kassase – o dalekých 26,33 bodu. Eva Poláková si postupem do semifinále již zajistila vítězství v turnajové sérii a tak ji určitě ani moc nemrzelo, že skončila těsně za postupovým místem, když skončila v tomto turnaji celkově 10. Do finále se dále nepodívali takoví ostřílení hráči jako Vláďa Trčka, Vláďa Hübst či jediný hráč, který dokázal letos DK vyhrát 2x – Toncek.

Finále zahájila nejlépe Zuzka Morongová, která dala 242 bodů včetně HDCP a tím de facto rozhodla tento turnaj ve svůj prospěch, protože ve druhé hře jí stačilo dát „jen“ 194 bodů včetně HDCP. Výborně začala i Sváťa Závladská, která dosáhla první hrou 230 včetně HDCP a vypadalo to, že si to rozdá o prvenství se Zuzkou. Svojí druhou hrou se však po velmi emotivním výkonu s vydatnou podporou Vlčáka mezi obě ženy vklínil Pavel Horák, když bronzovou Sváťu porazil o onen pověstný děčínský klacek.

Nejvyššího náhozu absolutně dosáhla vůbec poprvé žena, a sice Sváťa Závladská (226 bodů), mezi muži dokázali 2 hráči zahrát 222 bodů (Vláďa Trčka a Jirka Šípek st.). Po vyhlášení výsledků posledního letošního turnaje došlo na vyhlášení nejlepších 35 hráčů celoroční série, což byla více než polovina hráčů, kteří se na této turnajové sérii v roce 2013 vůbec objevili. Největší díl z měšce, který se postupně naplňoval po každém odehraném turnaji, vydolovala Eva Poláková (CZK 3,000), celkově druhý skončil místní Vlčák (CZK 2,000) a třetí se umístila Alena Králová (CZK 1,500).

Co nám ukázala bowlingová série Děčínský Klacek 2013? Bylo toho hodně a určitě je co optimalizovat pro rok 2014. Za zmínku stojí mj. fakt, že díky letošnímu formátu turnaje byli mezi prvními 9 hráči celkového pořadí jen 2 muži, což se u dlouhodobých soutěží vidí opravdu jen málokdy. Turnajová série Děčínský Klacek tedy bude pokračovat i v roce 2014 (vždy 1. neděle v měsíci, tj. první turnaj bude 5.1.2014) a určitě plánujeme několik úprav v propozicích, které budete moci průběžně sledovat na oficiálních stránkách této bowlingové série, případně se na jejich podobě i aktivně podílet v podobě anket (viz odkaz níže). Naleznete tam rovněž výsledky a komentáře všech předchozích turnajů a řadu fotek.

Za tým pořadatelů všem účastníkům série 2013 děkuji za jejich přízeň a doufám, že se spolu na herně budeme vídat i v roce příštím. Obsazovačka pro lednový turnaj je již k dispozici.

[MZ]
 

Vyhledávání

Kontakt

Novák Antonín