Toncek se stal prvním hráčem, který letos vyhrál Děčínský Klacek dvakrát

06.11.2013 15:53

V neděli 3.11.2013 se v děčínském S-Centru konal předposlední letošní turnaj z celoroční série Děčínský Klacek 2013. Máza byla tentokrát hodně nepředvídatelná a tak točaři měli určitě v průběhu kvalifikace o čem přemýšlet. Turnaje se tentokrát zúčastnilo 30 hráčů, z toho 10 žen. Žádný nováček své umění v Děčíně tentokrát neprezentoval. Minule absentující vedoucí žena celého pořadí série – Eva Poláková – se tentokrát zúčastnila a dokonale svého handicapu (HDCP) využila a nakonec se prosadila až na bednu a tím své postavení v celkové sérii ještě upevnila.

Kvalifikaci odehrál nejlépe Míra Vlach (1382 bodů vč. HDCP), avšak ani druhá Eva Poláková a třetí Milan Morong za ním nijak zásadně nezaostali. Na hraně postupu to bylo hodně zajímavé, ostatně jako vždy. Vůbec poprvé se např. stalo, že hráč s nejvyšším průměrem bez HDCP nepostoupil ani do semifinále. Povedlo se to Mírovi Zelenému, který skončil na prvním nepostupovém místě o 3 body za šťastně postoupivším Dušanem Závladským. Na druhou stranu si za to Míra mohl sám, když v 6. kvalifikační hře v 10. frejmu nedohodil kuželku č. 10 a ztratil tak důležité body, které poté rozhodovaly o postupu. K postupu bylo tentokrát potřeba nahrát 1228 bodů včetně HDCP. Kromě Míry se však ještě neprosadila aspoň do semifinále řada dalších známých jmen ze série, včetně minulé vítězky Lízy a vůbec se nevedlo Vláďovi Trčkovi, který skončil překvapivě úplně na chvostu celkového pořadí, nicméně aspoň si zvýšil HDCP pro příští turnaj.

Semifinále hrané na 2 hry spolu s průměrem z kvalifikace zahrál nejlépe Dušan Závladský, který tentokrát neponechal nic náhodě a zejména hrou 265 své soupeře odsunul daleko za sebe. I v této fázi patřila Eva Poláková k nejlepším (druhá) a dobré 2 hry zahrála také Ála Prokůpková (třetí). Naopak na hraně postupu se ocitli hráči, kteří v konečném důsledku poté okupovali bednu – Toncek a Milan Morong. Milan však porazil 9. Vlčáka o více než 10 bodů, takže žádný stres z těsného vypadnutí se rozhodně nekonal.

Finále suverénně ovládl Toncek. Už první hrou naznačil, že mu podmínky na drahách tentokrát docela sedly a hrami 200 a 236 (bez HDCP) své soky doslova deklasoval a po zásluze zvítězil (celkově o drtivých 65 bodů). Za ním však zuřil boj o bednu, protože po první hře se mezi 3 nejlepší mohli prosadit úplně všichni. Nakonec se s nervozitou závěrečných frejmů druhé finálové hry nejlépe vypořádal Milan Morong (dosáhl na pomyslné stříbro) a leader turnajové série – Eva Poláková (vešla se na bronzový stupínek). Eva porazila bramborovou Dášu Šípkovou, kterou zdolala o 5 bodů.

Nejvyššího náhozu mezi muži dosáhl výše již zmíněný Dušan Závladský (265) a mezi ženami Sváťa Závladská (216). Nejvyšší mužský hraný průměr patřil vítěznému Toncekovi (191,70), mezi ženami pak Ále Prokůpkové (178,40). Před závěrečným turnajem své postavení posílila Eva Poláková (174 bodů), druhou pozici zatím drží Šárka Černohorská (162) a na prozatímní třetí místo se prokousala Ála Prokůpková (161). Vzhledem k tomu, že závěrečný turnaj je bodovaný dvojnásobně, rozhodně nic není rozhodnuto a ještě řada hráčů se může nakonec prosadit až na vrchol.

Všem vítězům gratuluji k dosaženým úspěchům, zúčastněným děkuji za to, že se přišli poměřit s ostatními v této zajímavé hře a za tým pořadatelů se budu na všechny opět těšit při příštím turnaji v neděli 1.12.2013.


[MZ]

Vyhledávání

Kontakt

Novák Antonín