Toncek si připsal premiérový titul na DK

06.05.2013 15:57

Májové akce se zúčastnilo pěkných 37 hráčů (26 mužů, 10 žen a 1 junior) různých výkonnostních úrovní. Nastavený systém handicapů však tyto rozdíly spolehlivě odstranil a tak nikdo si nemohl být jist svým pořadím v kvalifikaci, dokud nebyly do PC zapsány výsledky po všech 3 rundách. Kvalifikace se poprvé odehrála ve 3 rundách a hned od začátku bylo zřejmé, že na postup bude nutné zahrát podstatně více, než tomu bylo v minulém turnaji.

O významném vlivu handicapů svědčí například hned výsledek kvalifikace. Po 6 kvalifikačních hrách dosáhli hraného průměru nad 200 hned 3 hráči (všichni z místního klubu 1. BK S-Centrum Děčín – Trčka, Vrážel, Zelený), ovšem ten úplně nejlepší – Vláďa Trčka (Ø208,17) – se musel o svůj postup do semifinále strachovat díky nízkému handicapu a nakonec tam postoupil až ze 14. místa (postoupilo 16 hráčů). Nejlepším hráčem kvalifikace se stal Miloslav Lahmer (1386 bodů), druhý byl Pája Prokůpek (1381 bodů) a jako třetí proplul kvalifikací později vítězný Toncek Novák (1355 bodů). Na postup bylo potřeba zahrát 1276 bodů (minule stačilo 1218), což se podařilo Mejlovi Vrbatovi a o 19 bodů porazil 17. hráče v pořadí – Frantu Krátkého. Nevedlo se třeba naopak Áje Prokůpkové, minulému vítězi kvalifikace Martinu Křížkovi (tentokrát obsadil opačný pól) či minulé vítězce Šárce Černohorské. Věřím však, že příště budou úspěšnější.

Také semifinále hrané na 2 hry + průměr z kvalifikace včetně handicapu ukázalo, že oproti minulému turnaji se postupová hranice významně zvýšila – první nepostupující Míra Zelený dosáhl Ø218 včetně handicapu, zatímco minule stačilo na postup mít Ø201. Sítem semifinále ale neprošla i řada dalších zajímavých jmen jako třeba Vláďa Trčka, Jirka „Zub“ Vrážel či minule stříbrný Pavel Král. Už semifinále však ovládli hráči, kteří poté i ve finále obsadili medailové pozice – tentokrát v pořadí Prokůpek, Novák, Šípek ml.

Do finále šel i tentokrát stejný počet mužů a žen (4+4), avšak ženy tentokrát obsadily až zadní pozice. Svého handicapu tentokrát dokonale využili muži, přičemž obzvlášť drtivě nastoupil Toncek, který si hrou 236 už v podstatě v předstihu zajistil místo na bedně. Nakonec druhého Páju Prokůpka porazil v součtu o drtivých 42 bodů, zatímco Pája porazil Jiřího Šípka mladšího jen o pověstný jeden děčínský klacek (489:488). Nejlepší ženou tohoto turnaje byla tentokrát Eva Poláková na celkově 5. místě.

Autorem nejvyššího náhozu mezi muži byl Vláďa Trčka (268), mezi ženami dosáhla nejvyšší hry Sváťa Závladská (236). Příští turnaj se uskuteční opět tradičně v neděli – 2.6.2013. Výsledky, statistiky či fotky jsou či v dohledné době budou k dispozici na oficiálním webu této turnajové série, přihlášení je možné přes obsazovačky.cz (lze to i přímo proklikem z oficiálního webu).

Tak ať nám to všem padá!

MZ

Vyhledávání

Kontakt

Novák Antonín